Kiedy mówimy o odmianach i rodzajach kawy, nie mówimy o tym samym. Odmiana odnosi się do pochodzenia i gatunku zbieranych ziaren, a rodzaje to napoje, które zostały wymyślone na przestrzeni lat z wykorzystaniem tych różnych ziaren. W tym artykule wyjaśnimy, jakie są najpopularniejsze odmiany kawy na świecie.
Właściwie wszystkie znane do tej pory rodzaje ziaren kawy można podzielić tylko na 4 kategorie: Arabica, Robusta, Liberica i Excelsa. Jednak dwa pierwsze rodzaje ziaren są najbardziej znane i najczęściej sprzedawane na świecie. Przygotowywania jest z nich czarna kawa – przeczytaj, co musisz o niej wiedzieć.
Kawa arabica
To właśnie ten rodzaj ziaren pochodzących z południowej Etiopii stanowi prawie 80% światowej produkcji i jest bez wątpienia królem filiżanek kawy. Stężenie kofeiny w tych ziarnach, których cechą charakterystyczną jest jasny kolor i duży rozmiar, wynosi 1-1,5%, czyli jest niskie. Ich smak jest łagodny i przyjemny dla podniebienia, czasami przypomina dzikie aromaty i suszone owoce, z nutą kwasowości. Kawa Arabica jest uważana za kawę dla smakoszy.
Kawa Robusta
Jest to kawa ziarnista z dużo bardziej odpornego krzewu w porównaniu do poprzedniego, co pozwala na uprawę na bardziej zróżnicowanych glebach. Stężenie kofeiny w ziarnie jest znacznie wyższe niż w przypadku kawy Arabica, około 2-3%, w znacznie mniejszym ziarnie.
Ta cecha sprawia, że kawa Robusta jest napojem mocnym i gorzkim, o mniej aromatycznym zapachu i szorstkiej konsystencji. Jej smak często przypomina orzechy i drewno. Ziarna tej kawy są zazwyczaj używane do mieszanek, w przeciwieństwie do Arabica, który nie jest mieszana z innymi ziarnami.
Kawa Liberica
Ziarna kawy pochodząca z okolic Monrowii w Liberii mają szczególnie odmienny smak, dlatego nie są powszechnie spożywane. Jest to jednak rodzaj ziaren, który jest bardzo popularny w krajach skandynawskich.
Kawa Excelsa
Po raz pierwszy krzew tej kawy odkryto w jeziorze Czad w Afryce. Chociaż jest bardzo podobna do kawy z Libérica pod względem wielkości drzewa, różni się tym, że kwiaty, owoce i ziarna są mniejsze, a także gorszej jakości. Zarówno ten typ ziaren, jak i poprzedni, nie są skomercjalizowane na całym świecie.
Czy wiesz, że…W ciągu roku ludzie na całym świecie spożywają 400 miliardów filiżanek kawy. Kawa jest drugim najczęściej sprzedawanym towarem na świecie, ustępując jedynie ropie naftowej.