Kompletując wyposażenie kawiarni czy cukierni, trzeba pamiętać o wielu urządzeniach, ale niezbędne są też drobne akcesoria kuchenne. Podpowiadamy, co jest must have w przypadku tego typu lokali – oto nasz TOP 4.
Elementarne wyposażenie kawiarni
Możesz kompletować wyposażenie kawiarni lub innego lokalu gastronomicznego, ale zawsze warto zacząć od przygotowania listy niezbędnych wydatków. Powinna ona obejmować zarówno urządzenia i sprzęty, jak też akcesoria kuchenne. Te niewielkie gadżety często znacznie ułatwiają i przyspieszają pracę. W przypadku kawiarni niezbędny będzie m.in. automatyczny ekspres do kawy, gofrownica, naleśnikarka, maszyna do lodów czy witryny chłodnicze.
Automatyczny ekspres do kawy
Ekspres służy do przyrządzenia różnych napojów kawowych i mlecznych – jak nie tylko klasyczne espresso lub americana, ale także latte czy flat white. W kawiarni sprawdzi się do profesjonalnego użytku automatyczny ekspres, bo gwarantuje szybkość, cichą pracę, dobrą jakość i powtarzalność produktu. Zwróć uwagę na jego moc i łatwość obsługi. Kawa to najczęściej zamawiany napój do słodkości, dlatego wydajny ekspres to absolutny must have – dobierz do niego także kawowe akcesoria kuchenne.
Gofrownica
Chrupiące gofry belgijskie mogą być deserem, śniadaniem albo lunchem – zwykle są serwowane na słodko, ale mogą być też w wersji wytrawnej. Mogą to być świeże owoce, bita śmietana, lody, różne posypki i bakalie, ale też jajka, szynka czy bekon i warzywa. Moda na gofry powraca!
Wydajna gofrownica pozwoli szybko przygotować idealne wafle i serwować je z różnymi dodatkami. Do profesjonalnego zastosowania należy zainwestować w gofrownice gastronomiczne z odpowiednio zaprojektowaną powierzchnią grzewczą, termoizolowaną obudową i uchwytami, które się nie nagrzewają.
Witryna chłodnicza
Odpowiednie przechowywanie deserów ma kluczowe znaczenie, ale witryna służy też do ich prezentacji. Pucharki z lodami, ciasta, panna cotta, tiramisu czy inne słodkości będą zachęcać klientów, jeśli zostaną one odpowiednio wyeksponowane w witrynie. Jest to jeden z niezbędnych elementów wyposażenia kawiarni czy cukierni.
Wydajna maszyna do lodów
Wydajna i szybka maszyna to podstawa Twojej działalności! Lody i sorbety to doskonały wybór w sezonie letnim. Lody w kawiarni to obowiązkowa pozycja w menu – a jeśli są tradycyjne, przygotowywane samodzielnie na miejscu, kuszą podwójnie. Na rynku jest wiele sprzętów i można znaleźć model odpowiedni do lokalu – w zależności od tego, czy są one podstawą Twojej działalności, czy może dodatkiem.
Jakie urządzenia są polecane do metod alternatywnych parzenia kawy?