Zieloną kawę przygotowuje się w nieco inny sposób niżeli tą „zwyczajną”. Chcąc ją zaparzyć, trzeba oczywiście najpierw zainwestować w niepalone ziarna kawowca. To akurat trudne do zrobienia nie jest, bo obecnie występują one i w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, i w punktach z ekologicznymi produktami, i nawet w większych hipermarketach. Czasem też pojawiają się w okazjonalnych ofertach dyskontów i mniejszych sklepów. A co następnie trzeba z nimi zrobić, by przygotować swój zdrowotny i odżywczy napój?
Kilka słów o zielonej kawie
Ziarna kawowca, nawet te niepalone, wymagają oczywiście zmiażdżenia. Najpierw należy więc prowizorycznie rozgnieść je ręcznie w moździerzu, aby stworzyć z nich mniejsze kawałeczki, a następnie przesypać te kawałki do ręcznego młynka i zmielić je na proszek. Nie powinno w nim być żadnych większych cząstek ziaren. To bardzo ważne, aby niepalone ziarna kawowca mielić tak długo, aż zostaną rozdrobnione na drobny pył. Następnie można przejść już do ich zaparzania. A jeśli ktoś nie chce się bawić w samodzielne rozgniatanie i następne mielenie ziaren, równie dobrze może kupić gotową zieloną kawę w proszku. Wbrew pozorom ona będzie mieć bardzo podobne właściwości, tyle że jej smak może być nieco gorszy i przede wszystkim mniej intensywny.
Przygotowywanie zielonej kawy
Zielona kawa następnie musi trafić do szklanki lub filiżanki. Do wybranego naczynia wystarczy wsypać jedną lub dwie łyżeczki zielonego proszku i zalać go wrzątkiem, a potem zaparzać przez około dziesięć minut. Napój sam w sobie jest dość łagodny w smaku. Brakuje mu wyrazistości i jakiejś konkretnej nuty, dlatego też większość osób uzupełnia go rozmaitymi dodatkami. Przeważnie do zielonej kawy trafiają cynamon oraz kardamon, gdyż są to przyprawy, które znakomicie się z nią komponują, bo nadają jej wyrazistego charakteru. Kawa zielona o dziwo pasuje też do mleka. A jak często można ją pić? Zaleca się, by ograniczać się do dwóch filiżanek tego napoju dziennie.
Warto dodać, że zielona kawa dobrze wpływa na organizm. Jej zalety podkreślił ostatnio w wywiadzie znany koszykarz z USA. Jego zdaniem zielona kawa ma ogromne przełożenie na to, jak funkcjonuje on na co dzień oraz na parkiecie. Całą wypowiedź koszykarza z USA na temat zielonej kawy znajdziecie na portalu koszykarskim basketinfo.pl.