Smak kawy, którą przygotujesz z ziaren, zależy od jakości tych właśnie ziaren. A na pewno chcesz, by był on jak najlepszy. Pragniesz rozpoczynać każdy swój dzień od filiżanki lub ulubionego kubka przepysznej kawy, której aromat od razu rozniesie się po całym domu. Kawa świetnie przygotowuje do dalszej części dnia. Delikatnie pobudza i otwiera umysł, byś mógł od razu zająć się swoimi sprawami i to niezależnie od tego, jak wczesna jest już godzina. Pamiętaj jednak, by koniecznie pić dobrą jakościowo kawę. Nie kupuj kiepskich ziaren kosztujących kilkanaście złotych za kilogramowe opakowanie. Stworzony z nich napój zwykle będzie zbyt kwaśny, aby móc go wypić z jakąkolwiek przyjemnością.

O kawie w ziarnach

Być może jednak wciąż wahasz się nad wyborem kawy mielonej. W końcu ona kusi swoją wygodą. Niczego z nią nie musisz robić, a jest to pewna przewaga nad ziarnami przeznaczonymi do mielenia. Tak naprawdę jednak w tym przypadku wybór może być tylko jeden. Żaden barista nigdy nie poleciłby ci żadnej kawy mielonej. Dlaczego? Ponieważ przez to, że tworzy się ją z wcześniej zmielonych ziaren, bardzo szybko może ona wywietrzeć i stracić cały swój smak. Nie zdołasz też sprawdzić jej jakości. Będziesz mógł kierować się wyłącznie marką produktu, ponieważ trudno ocenić wygląd czy zapach proszku. Z kolei odwiedzając np. najlepsze kawiarnie w Radomiu wg rankingu na stronie RadomInfo.pl masz okazję wypić kawę ziarnistą. Kawa ziarnista zawsze będzie dla ciebie dużo lepsza. Jeżeli więc chcesz sięgnąć po porządną kawę, wybierz po prostu jakiekolwiek ziarna. Jeśli tylko masz taką możliwość, koniecznie sprawdź, jak one pachną, jaki mają kolor i jak błyszcząca jest ich powierzchnia. Po tych kilku parametrach jesteś w stanie wyznaczyć prawdziwą jakość ziaren.

Oczywiście od czasu do czasu nawet taką kawę mieloną można wypić. Jeżeli jesteś u znajomych i nie mają oni ziaren do mielenia, nie rób scen i nie odmawiaj sobie filiżanki naparu. Na co dzień sam po prostu staraj się zawsze wybierać kawę ziarnistą. Możesz być pewien, że jeśli raz jej spróbujesz, nigdy więcej nie wrócisz do kawy mielonej.