Posted on

Woda i kawa idą w parze i wpływają na smak, tutaj nie będziemy pisać o temperaturze, ale o rodzaju wody. Możesz używać najlepszych ziaren i znać swój ekspres do kawy, ale jeśli woda smakuje źle, smak kawy będzie smakować również źle. Można powiedzieć, że 90% smaku kawy znajduje się w wodzie.

Woda butelkowana lub filtrowana

Możemy zaopatrzyć się w butelkowaną wodę mineralną lub mineralizowaną. Połączenie wody mineralnej z kawą jest doskonałe pod względem smaku, ale ma pewną wadę. Krystalizacja minerałów. Pod wpływem ciepła wytwarza się kamień, który zwykle nazywamy „wapnem” lub „kamieniem”, który jest bardzo szkodliwy dla czajników i bojlerów ekspresów do kawy. Te krystalizacje izolują oporniki i termostaty maszyn, dlatego będziemy mieli straty temperatury i zniekształcenia pomiaru termostatu.

Jeśli wymagana jest woda butelkowana, zaleca się, aby była ona uboga w sód i minerały, aby nie dochodziło do krystalizacji. W przypadku wody butelkowanej powinniśmy poddawać plastik recyklingowi. Chociaż istnieją również firmy, które dostarczają wiole litrowe beczki, które zabierają i zmieniają butle, co stanowi doskonałą alternatywę.

Połączenie kawy z wodą z kranu, ma swoją wadę, ponieważ w większości miast problemem jest zazwyczaj kamień (twardość wody) lub smak chloru. Mówimy o wodzie i kawie ze względu na jej smak, ale kamień nie jest małym problemem dla ekspresów do kawy. W tym wypadku polecam filtrowanie wody, jest to nieszkodliwe i ekologiczne. Niezależnie od tego jakie jest twoje miasto, polecam filtrowanie wody.

Pozbądź się plastikowego posmaku w kawie

Plastikowy posmak w wodzie i kawie jest charakterystyczny dla wody chlorowanej. Tylko z filtrem z węgla aktywnego usuniemy chlor, który jest zwykle uzupełniony o filtr ceramiczny do filtrowania małych cząstek. Inną opcją jest zagotowanie wody, aby odparować chlor, a następnie schłodzenie, ale myślę, że nie jest to najbardziej praktyczna metoda.

Co to jest twarda woda i jak ją filtrować?

Twarda woda zawiera mangan i sód, które generują to, co znamy jako „kamień” lub „wapno”. Jak wspomniałem powyżej w artykule, kamień jest bardzo szkodliwy dla ekspresów do kawy i czajników elektrycznych.

Mamy dwa sposoby na odfiltrowanie kamienia, a raczej zmiękczenie wody.

Po pierwsze moglibyśmy zastosować filtry z żywicy katodowej.

Po drugie możemy zastosować filtry polifosforanowe, są one zazwyczaj używane, gdy woda jest bardzo twarda.